Lažne vijesti („Fake news“)

Ono što svaki dan radimo, a nismo ni svijesni je da čitamo. Nije bitno ko voli da čita ili ne, mi čitamo. Da li su to društvene mreže, vijesti ili blogovi. Svaki dan se susrećemo sa informacijama koje nam znače ili barem mislimo da nam znače, jer nismo ni svijesni da su lažne.

Lažne vijesti (engl. fake news) su u stvari tabloidne vijesti ili kako mi novinari kažemo „žute“. Vijesti koje nemaju svrhu osim da obmane one koji ih pročitaju. To su vijesti koje nisu istinite ali se plasiraju da jesu i kao takve pokušavaju da prošire između korisnika što više.

Ovdje treba napraviti razliku koju mnogi ne znaju. Lažna vijest nije greška koja se desila tokom izvještavanja (greške su moguće i bilo bi dobro da se što prije isprave), parodija i satira. Takođe, nije ni komentar koji je jasno naznačen u svim štampanim i online medijima (ili bi barem trebao biti). Komentar kao forma je nečije mišljenje, što ne znači da je i istinito.

Ko su stvaraoci lažnih vijesti?

Danas svako ko ima društvenu mrežu, bilo koju, jedan je od onih koji kreira vijest. I vi koji pišete statuse na društvene mreže, takođe pišete vijest. Svaka nova informacija je vijest. Shvatanje zdravo za gotovo sve što vidite i pročitate vas stavlja u poziciju nepismene osobe. Medijski nepismene osobe. Medijski pismena osoba kritički razmišlja i informacije koje joj se plasiraju provjeri.

Sve više je portala koji su tu da prošire vijesti koje nisu tačne, blogova i postova koji blago rečeno nemaju veze sa mozgom. Što i nije čudno, jer lavina portala i blogera, koji sve više i više nastaju, ne ide baš u korist svemu ovome. Pa često vidimo objave koje su tu samo da skupe „lajkove“. Na primjer, uzme se fotografija sa google-a. Napiše tekst koji je srceparajući ili šokantan, a da nema veze sa fotografijom i postavi na društvenu mrežu. Ko može da zna da li je to tako ili nije?

fake news

Foto: Pixabay

Kako se odbraniti?

Najbolje od svega što možete za sebe da uradite jeste da budete medijski pismena publika. Da znate šta je lažno ali i da znate da prepoznate. Budite skeptični ali ne i ironični. Preispitujete i istražujete. Ne shvatajte sve zdravo za gotovo. Posebno ne vjerujte portalima koji nemaju impressum, blogerima koji za svoje navode ne kažu izvor, pa sve ostane na rekla-kazala. Isto tako, ne vjerujte ni „pravim“ portalima, jer često se može vidjeti clickbaite naslov, a u sadržaju ništa što je u naslovu napisano.

Ono što sad u Bosni i Hercegovini nema je regulacija digitalnih medija. Zakon o transparentnosti medija još nije zaživio, a kad će? Ne zna se.

Podsjetimo se novinarke Vašington posta Dženet Kuk, koja je 13.04.1981. godine dobila Pulicerovu nagradu za priču „Džimijev svijet“. Priča o dječaku narkomanu i budućem dileru, bila je lažna. Dva dana kasnije, nagradu je vratila i priznala da je priču izmislila. Reportaža, koja je objavljena 1980. godine, potresla je cijeli svijet.

„Nepravedno je što je dobila nagradu za novinarstvo, ali takođe i šteta što nije dobila Nobela za književnost“, rekao je kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes.

Ona je, naravno, dobila otkaz i potpuno se povukla iz javnog života.

Napomena: 
Objavljeno na portalima
BUKA Magazin i
Student BL

 

25 thoughts on “Lažne vijesti („Fake news“)

  1. nihilista073 kaže:

    Ima dosta sličnih slučajeva i van novinarstva, u sferi tzv. nefikcionalne literature. Ima mnogo lažnih (auto)biografija, putopisnih mistifikacija. Razotkrivanje je obično praćeno skandalom. Naš Joakim Vujić ima skandal te vrste u svojoj bibliografiji.

    Sviđa se 1 person

  2. BallesWorld kaže:

    Draga Brankica,
    potpuno se slazem stobom. Ja vise ne citam i ne slusam vijesti, jer dok sam citala skoro sto nisam poludela. Zurnalisti pisu to sto im Politicari naredu, svugde u svetu. Malo istine a puno lazi, zamajavanje, omraze itd. Jedno se pise, a drugo se radi.
    Zato sam pocela da radim vise na moj Blog, bar sada imam vise Spass i puno sam veselija i srecna 🙂
    Puno pozdrava, Balle 🙂

    Sviđa se 2 people

    • Brankica Smiljanić kaže:

      Postovana Balle, hvala Vam sto ste me zapratili. Slozila bih se da je ovako kako ste Vi opisali. Zalosno je sto je tako ali se nadam i znam da primjera koji nisu takvi, ima. Zato i ne odustajem. Napravila sam ovaj blog jer ovdje mogu da kazem sve sto hocu. Vas blog je mnogo lijep. Svaka cast. Njemacki znam osnovno tako da za sad mogu uzivati u fotografijama. Mada ucim njemacki konstantno, barem pokusavam. Veliki pozdrav za Vas, Brankica 🙂

      Sviđa se 1 person

      • BallesWorld kaže:

        Draga Brankica,
        slobodno predjite na Ti, bar to mi se svigja kod Blogera, da smo svi isti.
        Nije ti bas potreban Nemacki, imas Googl prevod, nije bas 100 % pravilno prevedeno ali se razume, a na Engleskom je skoro original prevedeno.
        Puno pozdrav 🙂

        Sviđa se 1 person

  3. JP Knopfler kaže:

    So interesting, Brankica! How can one forget the case of Jayson Blair, a New York Times journalist, who a few years ago was discovered to have embellished, exaggerated or simply to have invented numerous testimonies?
    Apparently the cases in which journalists and the media misinform have increased recently. A lot of evidence tends to accredit this thesis, nevertheless it could also be, simply, that today the cases in which journalists lie and the media betray their own public come to light more often than in the past.
    À bientôt!

    Sviđa se 1 person

    • Brankica Smiljanić kaže:

      Thank you so much, JP Knopfler. Yes I remember that story, he after said he was bipolar and made a group for bipolar people.
      I noticed that also. You are not wrong at all by saying this. I just hope things will change. I wanted to write this as a warning and so public know what is fake news and how to be media literate in this area. Have a nice day. B

      Sviđa se 1 person

  4. Danna Jovich kaže:

    Ta tema je dosta siroka..Kao sto postoji i publika koja “guta” takve vesti,postoje i novinari koji ne poseduju zrno objektivnosti i profesionalnosti a koji sebe nazivaju novinarima.I jedni i drugi doprinose takvim vestima.Jednima je cilj sto veca citanost tacno ali i popularnost,dok je kod drugih prisutna nekriticka svest.Ovo me najvise nerviralo u novinarstvu iskreno,ili radis po nekom kliseu koji ti se naredi( ako radis za drzavni medij) i obradjujes teme koje ti se nametnu.Ili nemas objektivnosti i ” lupetas”..to je bio moj razlog napustanja novinarstva..Oca prica me na to podsetila.Kreativno novinarstvo u Srbiji ne postoji,osim ako se ne opredelis za zutu stampu pa to kreativno pretvoris u ” nigde veze sa mozgom”.
    Bravo za tebe ! Jos jedan text koji mi se dopada!

    Sviđa se 1 person

Postavi komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.