Mediji i terorizam – treći i četvrti panel

Ako pratite moj blog i objave, mogli ste pročitati kako sam prošli vikend otišla na Jahorinu u hotel Termag i bila na jednoj važnoj konferenciji koju je organizovao OSCE. Za one koji nisu upućeni, možete da pročitate, ako kliknete ovaj naslov „Mediji i terorizam – prvi i drugi panel„.

Treći panel „Odgovorno izvještavanje , etika i rad sa izvorima informacija

Panelisti:

  • Andrew MacDowall (dopisnik i analitičar),
  • Aidan White (predsjednik Mreže za etičko novinarstvo),
  • Daria Šito-Sučić (dopisnica, Thomskon Reuters) i
  • Amela Odobašić (moderator, rukovodioc Sektora za odnose sa javnošću Regulatorne agencije za komunikaciju Bosne i Hercegovine)

Foto: Amela Odobašić, Andrew MacDowall, Aidan White i Daria Šito-Sučić

Cilj ovog panela je bio podizanje svijesti o potrebi za što većom oprežnošću prilikom provjere izvora, provjere činjenica, komunikacije sa kontaktima. Koliko je važno ostati etičan i odgovoran u vremenu kada povjerenje javnosti u novinarstvo opada? Bilo je teško na to pitanje odgovoriti. Štiteći svoje izvore koji su N.N. (nepoznato lice) i sama laž da tog lica nema (kojoj „novinari“ sve češće pribjegavaju), te manipulacija i obmana javnosti je ključno od čega novinari treba da bježe.

Znamo da novinari više svoj posao ne rade kvalitetno jer brzina objave teksta je postala bitnija od same provjere informacija, te se moramo zapitati kako onda ostati etički i odgovorni za svoje postupke. Čini mi se da je sve to individualno bez obzira na Kodekse koji novinari imaju i kojih se svi trebaju pridržavati.

Četvrti panel „Analiza društvenih mreža u procesu radikalizacije“

Ključne teme:

  • Suprotstavljanje narativima ekstremista na internetu (Alastair Reed, Međunarodni centar za borbu protiv terorizma),
  • Od izgradnje digitalnih kapaciteta do kampanja kontranarativa (Ludovica Di Giorgi, programska menadžerica, Moonshot CVE),
  • Razmatranje načina na koje mladi koriste društvene mreže – govor mržnje kao oblik izražavanja radikalnih ideja i načini prevencije (Lejla Turčilo, profesorica, Fakultet političkih nauka u Sarajevu) i
  • Vlado Azinović (moderator, profesor na katedri za sigurnosne i mirovne studije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu).

Foto: Vlado Azinović, Alastair Reed, Ludovica Di Giorgi i Lejla Turčilo

Korištenje društvenih mreža od strane terirističkih grupa je postalo jedno od značajnih globalnih pitanja. Terorističke organizacije koriste društvene mreže da prenose svoje ideologije i da vrbuju i obučavaju svoje sljedbenike, jer ovaj tip komunikacije ne zahtjeva mnogo vremena i troškova. Pokušaji da se reguliše ovaj fenomen mogu često predstavljati prijetnju slobodi izaražavanja.

Foto: Prezentacija Ludovice Di Giorgi

Ovaj panel je bio sav u statistikama od programske menadžerice Ludovice Di Giorgi i profesorice Lejle Turčilo. Nisam se mogla oteti utisku, kako to naše pretraživanje na internetu o terorizmu i ISISU znači da mi želimo da budemo dio toga. Kako oni to znaju? Možemo u istraživačke svrhe da pretražujemo. I dalje mi je to ostala misterija i samo jedan od brojeve koji mi nisu imali smisao.

Profesorica Turčilo, doduše, imala je jednu poražavajuću činjenicu, a to je da 18% mladih nije uopšte pročitalo nikad u životu knjigu do kraja. Ona se osvrnula na medijsku pismenost i stavila je kao jednu od ključnih u rješavanju ovog problema.

Foto: Prezentacija Lejle Turčilo

Konferencija „Mediji i Terorizam“ je okupila svjetska imena i paneli su, zaista, bili na nivou. Panelisti su shvatili važnost teme, ali bojim se da do krajnjih zaključaka nije došlo. S obzirom da je škakljiva tema, više nisam ni očekivala.

Na kraju su nam pustili dokumentarni film koji možete pogledati ispod.

4 thoughts on “Mediji i terorizam – treći i četvrti panel

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.