Mediji i terorizam – prvi i drugi panel

Konferencija „Mediji i terorizam“ koja se održala na Jahorini u hotelu „Termag“ od 31. avgusta do 2. septembra, bila je podjeljena u četiri panela. Ovaj blog će prema tome biti napisan u dva dijela da ne zatrpam previše informacijama.

Prije svega želim da napišem da mi je bila čast da odem na jedan takav događaj koji je vrhunski odrađen, sve je bilo u „cajtung“. Nije bilo kašnjenja i sve se odradilo veoma profesionalno. Što, inače, nije svojstveno na sličnim konferencijama. Pohvale organizatorima (OSCEBIH).

Foto: Privatna arhva

Prvi panel „Izvještavanje o terorizmu u online, štampanim i elektronskim medijima“

Ključne teme:

  • Profesionalni standardi izvještavanja o terorizmu putem interneta i štampanih medija (Terri Judd, nezavisna konsultantica za strateško komuniciranje i sprečavanje nasilnog ekstremizma),
  • Da li izvještavamo previše? Dajemo li više medijskog prostora nego što je dovoljno (Aidan White, predsjednik Mreže za etičko novinarstvo),
  • Da li je današnje izvještavanje o terorizmu kao i borbi protiv nasilnog ekstremizma u skladu s ljudskim pravima? (Jean Paul Marthoz, Universite Catholique de Louvain) i
  • Denis Džidić (moderator panela i urednik portala Detektor.ba)

Koliko je teško izvještavati o ovoj temi govori i činjenica da se mora paziti na uravnoteženo izvještavanje, a istovremeno se mora paziti i na „pomaganje“ teroristima koje može da proiziđe iz svega toga. Teroristima je u cilju da šire strah i da se javnost podjeli. Što više straha i medijske pažnje, to se terorizam širi. U suštini to teroristi i hoće i to im je jedan od ciljeva. Treba izbjegavati senzacionalističke clickbait naslove koji još više „potpiruju“ javnost ka terorističkim napadima.

Foto: Denis Džidić, Aidan White, Terri Judd i Jean Paul Marthoz

Foto: Prezentacija Aidana White

Foto: Prezentacija Aidana White

Drugi panel „Izvještavanje o terorizmu u online, štampanim i elektronskim medijima – perspektiva Zapadnog Balkana“

  • Bosna i Hercegovina – Muhamed Jusić, publicita i Vlado Azinović, profesor Političkih nauka u Sarajevu
  • Srbija – Marija Ristić, regionalna direktorica Balkanske istraživačke mreže
  • Hrvatska – Igor Tabak, nezavisni vojni i sigurnosni analitičar
  • Crna Gora – Tanja Šuković, urednica RTCG
  • Adnan Rondić – moderator panela i televizijski novinar, radi za Al Jazeeru Balkans

Foto: Adnan Rondić, Igor Tabak, Vlado Azinović, Marija Ristić, Muhamed Jusič i Tanja Šuković

Foto: Prezentacija Vlade Azinovića

Foto: Knjiga profesora političkih nauka u Sarajevu Vlade Azinovića

Profesor Vlado Azinović je ispričao primjere koji su se njemu desili i neprofesionalno izvještavanje novinara. Primjer je bio u vezi intervjua koji je dao za jedne novine. Isti taj intervju objavljuju druga dva portala sa istim naslovom samo potpisujući se kao da su oni radili intervju. Copy/paste novinarstvo sa preuzimanjem autorskih prava zavladao je masovno na portalima. Na kraju panela profesor Azinović je podjelio svoju knjigu „Razgovori o terorizmu i nama“.

Paneli su bili sveobuhvatni i dotakla su se veoma bitna pitanja, akcenat se stavio na pravilno izvještavanje novinara i primjere kako ne treba. Lako se mogla uočiti paralela kako je kod nas, a kako je u svijetu. Što se na kraju sve svelo na isto.

Kao primjer sam uzela profesora Azinovića bez ikakve privilegije. Njegovo predavanje je zaista bilo najupečatljivije, ali su i ostali panelisti imali veliku ulogu u objašnjavaju i rasvjetljavanju ove teme koja je veoma značajna, jer svi znamo da je ova regija doživjela terorističke napade koji su privukli veliku medijsku pažnju.

One thought on “Mediji i terorizam – prvi i drugi panel

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.