Bolji život – Razgovor sa Tatjanom Smiljanić

Ko je Tatjana? Zašto baš ona da bude uzor mladima? Ko je taj ko može da pokrene nekoga da promjeni svoj život? Ona je rekla da sve počinje od nas samih. I njena priča ako može da posluži kao putokaz nekome drugom, ako ništa makar da se zamisli, ona je srećna.

Kako započeti razgovor sa djevojkom kojoj se na licu vidi ozbiljnost, a u isto vrijeme mladalački duh sretne osobe? Probala sam sa pitanjem, možda banalim ali kojem svi težimo. Da li je srećna? Rekla mi je da je to put kojem teži i da se svaki dan budi sa mišlju da bude srećna.

Foto: Tatjana Smiljanić

Tatjana Smiljanić, naizgled djevojka kao i svaka druga ali njena hrabrost i želja za boljim životom su je odveli u ne tako daleki Beč. Rođena 1984. godine u Derventi kao prvo dijete od dvoje. Od rođenja je imala instinkt da neke stvari mora sama da uradi. Osnovnu i srednju školu je završila u Derventi ali kad je trebala da upiše fakultet, dvoumila se koji će da upiše, Ekonomski ili Matematički fakultet. S obzirom da joj je dobro išla matematika, ipak se na kraju odlučila da upiše Ekonomski fakultet.

Fakultet

Upisavši Ekonomski fakultet u Beogradu, započela je i novi život. Studiranja se rado sjeća i sama kaže da joj je to bio jedan od ljepših perioda u životu. Teško je bilo zbog finansija da se izbori ali i sa malo je znala da ugodi sama sebi i da ode u šetnju kejom, pogleda dobar film u bioskopu ili da ode na predstavu. Nalazila je vrijeme i pored toga što je kako i sama kaže dosta učila, a prema tome i završila fakultet u roku.

Posao

Prirodan slijed događaja je bio da nađe posao, što je i poslije nekoliko mjeseci i bilo. Nije kako kaže imala veze jer nikog i nije znala u Beogradu pa je sve morala sama. Trudila se i tražila ali se na kraju isplatilo. Dobila je posao ali ne i platu od koje je mogla da živi. Radila je dok jednog dana nije odlučila da ipak može bolje i krenula je dalje. Tražila je posao i našla drugi. Sama kaže da joj je taj posao došao u pravi čas. Taman se pripremala da ide na odmor kad je dobila odgovor da je primljena. Odmorila se i došla na posao sa motivom i velikom željom da doprinese poslu ali i da nauči.

Odlazak u Beč

Stres i puno posla je nisu obezhrabrili da ne nastavi i radi svaki dan i daje sebe jer je kako kaže navikla da samo sa trudom i može da postigne nešto. Ali ipak jednog dana je rekla sebi, „sreća treba da bude proporcijalna sa mojim trudom i radom“. I preko noći donijela odluku da ode u Beč i okuša svoju sreću.

Foto: Tatjana Smiljanić i Brankica Smiljanić

Upisala je kurs njemačkog jezika i kao polaznica već je bila u prednosti jer je učila njemački u školi, a kasnije išla i na kurs njemačkog jezika u Beogradu. Kaže da je mnogo teško započeti novi život, a posebno nije lako u zemlji koja je strana, ali ako ne proba neće znati da li je mogla ili nije.

Razgovor je tekao lako i teme su se same nizale. Pitala sam je koji su joj planovi za dalje. Rekla je da u septembru upisuje master studije i da već radi kao dadilja. „Nekad bude teško i zamorno ali ništa što jedan dječiji osmijeh ne može da popravi“, rekla je Smiljanićeva.

Njena motivacija, stav i put kojim je išla kako bi bila srećna kaže da je normalno i da ne vidi ništa čudnovato u tome. Ali ako drugi vide u tome motivaciju, želju da i oni promjene svoj život na bolje, onda želi svima da im se ta magija ostvari. Ona je počela i ne želi da se zaustavi. Njen put nije bio popločan zlatom, ali njena zelja jeste.

Kada se razgovor bližio kraju i trebala je da ode zbog posla, poručila je drugima da nikad ne odustaju i ako hoće nešto u životu, manje treba da budu pasivni, rade na sebi i uspijeh će da dođe. Sve počinje od nas samih. A, mi kažemo, Tatjana možda jeste naizgled djevojka kao i svaka druga, ali njena hrabrost i energija nisu.

P.S. Ovaj intervju je napisan 2016. godine, ali su fotografije od ove godine, da se osvježi blog. Intervju je nastao na zadanu temu, kad sam išla na Jahorinu kao dio OSCE i Munja programa za mlade novinare iz Banjaluke, Mostara i Sarajeva (Journalist workshop). U sladu sa tim ostavarila saradnju sa Hocu.ba portalom, gdje je ovaj intervju i bio objavljen, kao jedan od tekstova na koga se trebamo ugledati, ko može biti uzor mladim ljudima. Možda subjektivno ali ja sam napisala o svojoj rođenoj sestri, jer je ona moj uzor 💕

Nopomena: 
Objavljeno na portalu 
Hocu.ba

8 thoughts on “Bolji život – Razgovor sa Tatjanom Smiljanić

    • Brankica Smiljanić kaže:

      Thank you, I wish you the same. People think it is easy to live even in diffrent country with same language, but it is not if you are alone and don’t know anyone. You know how it is, since you live in different country, with different language. Life is fight and we are all fighters 🙂

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.