DEMOFEST 2018: Darko Rundek

Demofest, kao i svake godine, već 11 godina u Banjoj Luci, okuplja demo bendove na ex-YU takmičenje. Ove godine priliku imaju 26 bendova da na tvrđavi Kastel u tri dana (od 19. do 21. jula) pokažu svoj kvalitet i da se na kraju dodjeli titula za najboljeg. Demofest je regionalnog karaktera i tradicija o deceniju i više postojanja svjedoči koliko je ovaj fest važan za neafirmisane bendove.

Sinoć sam odlučila da ne idem na Demofest prije nego što počne Darko Rundek. Htjela sam da budem svježa i uživam u muzici. Svaka čast, prije svega, publici koja je, iako umorna, dočekala Rundeka sa osmijehom na licu. Koncert je počeo oko 2h iza ponoći i trajao do 4h ujutru. Publika nije imala razloga da ide, tražila je na kraju još i bis, jer je Rundek tokom cijelog koncerta uspio da hipnotiše publiku. Mene definitivno.

Demofest u znaku broja 11, ali i broj izdatih Rundekovih albuma isto je 11, što je jedna jako simpatična slučajnost. Moram priznati da mi je ovo bilo baš onako u pravo vrijeme da dođe i na pravo mjesto. Zar ne?

Rundeka slušam od svoje srednje škole, prvo dok je bio u Haustoru (osnovana grupa 1978. godine, dok još nisam bila ni rođena), pa onda solo. Uz njegove pjesme sam odrastala i dok je bio u Haustoru i kao solo muzičar. Nisam ni mogla zamisliti da ću baš jednog dana da uživam dok slušam uživo.

Njegova muzika kao Darko Rundek i Kargo orkestar počinje sa veoma poznatim albumom Apokalipso (izdat 1996. godine). Sa istom tom pjesmom sinošnji koncert je i završen dok nije pozvan na bis.

Našla sam na wikepediji podatak da je zadnji album pod nazivom „Mostovi“ izdat 2015. godine, ali koliko god dugo bio bez novih pjesama, stare su tako evergrin koje se uvijek mogu slušati.

Haustor:

 • „Haustor“ (Jugoton, 1981.);
 • „Treći svijet“ (Jugoton, 1984.);
 • „Bolero“ (Jugoton, 1985.);
 • „Tajni grad“ (Jugoton, 1988.);
 • „Ulje je na vodi“ (Jugoton, 1995.);

Darko Rundek i Kargo orkestar:

 • „Apokalipso“ (Jabukaton, 1996.);
 • „U širokom svijetu“ (Jabukaton, 1999.);
 • „Ruke“ (Metropolis, 2002.);
 • „Mhm a-ha oh yeah da-da“ (Mascom Records, 2006.);
 • „Plavi avion“ (Multimedia Music Company, 2010.);
 • „Mostovi“ (Menart, 2015.).

Žao mi je samo što na koncertu nije bila pjesma „Šal od svile“ i što koncert nije trajao duže, ali nije ova noć bila samo za Darka Rundeka i njegov bend, nego noć za demo bendove koji će, možda, jednog dana biti kvalitetni i dobri kao on. A, meni ostaje želja da još jednom odem na njegov koncert i uživam.

P.S. Foto, Video i Gif: Brankica Smiljanić
(izvinjavam se na lošem kvalitetu, sa telefona je)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.